Манастир „Св. Атанасиј“, село Старавина

Манастирот „Св. Атанасиј“ е лоциран на месноста наречена Старавински вис, на 1040 метри надморска висина во близина на село Старавина.

Видео на знаковен јазик
Мапа

Стариот храм потекнува од 1860 година, а во непосредна близина е и новиот храм, кој заедно со конаците е изграден во поново време. Овој манастир е познат по исклучително погодната положба, од каде на дланка ја имате целата област Мариово.

Monastery St. Athanasius village Staravina

Манастирот ги слави празниците Св. Атанасиј на 14 и 15 мај и Преображение Христово на 18 и 19 август.

Monastery St. Athanasius village Staravina