Манастир „Свети Илија“ – Брен, село Градешница

Манастирот „Св. Илија“ во месноста Брен во близина на село Градешница е познат по ладната вода од бренското чешмиче, која според легендата со помош на специјален подземен систем се носела до тврдината Пешта.

Видео на знаковен јазик

Мапа

Monastery St. Elijah – Bren, village Gradeshnica

Постои интересно верување кај локалното население, според кое вода од Брен никогаш не се носи за дома. Можи да се напиете од изворот и да понесите вода со себе доколку одите по некоја работа в планина, но ретко ќе сретните некој од локалните жители да полни вода за дома од овој извор.

Секоја година на 1-ви август манастирот го посетуваат голем број на гости, а вечерта и другиот ден прославата продолжува во селото. Интересно е дека манастирот го посетуваат гости од сите села во Мариово, но и иселеници од Градешница од целиот свет, кои својата посета на Македонија ја темпираат да биде токму во овој период.