Зовиќ – Мариово – само-водечка пешачка тура

Одлична можност да го запознаете село Зовиќ, преку лесна пешачка тура погодна за целото семејство. Откријте што е она што го прави ова село посебно и зошто е една од најспосетуваните локации во Мариово.

Достапно на:

Преземете на Вашиот телефон:

Атракции

Zovikj, Mariovo
Село Зовиќ, Мариово Се претпоставува дека село Зовиќ на ова место постои од XVI-XVII век. Претходно селото се наоѓало околу 500 метри подалеку, на месноста викана Лениште. Тоа село изгорело до темел, по што жителите ја населиле денешната локација. Слушнете …
Church Saint Nicholas village Zovikj XIX century
Црква „Свети Никола“, село Зовиќ, XIX век Црквата „Св. Никола“ во село Зовиќ е изградена 1862 година, со залагање на месното население, како еднобродна црква со правоаголна основа, изѕидана од делкан камен и варов малтер, со полукружна апсида на исток …
Church Saint Athanasius village Zovikj XVII century
Црква „Свети Атанасиј“, село Зовиќ, XVII век Црквата „Свети Атанасиј“ во близина на село Зовиќ е мала еднобродна градба изѕидана од камен и варов малтер, денес прекриена со покрив од црвени ќерамиди. Слушнете аудио https://ruraladventure.mk/wp-content/uploads/2021/02/03_mk_sv_atanasij_zovich.mp3 Видео на знаковен јазик Мапа …
Marta, Zovich
Археолошки локалитет „Марта“, село Зовиќ Во археологијата, железното време се однесува на појавата на металургијата, а појавата на железо се совпаѓа со други промени во некои култури од минатото, честопати со пософистицирани земјоделски практики, религиозни верувања и уметнички стилови. Слушнете …
Stone Bridge village Zovikj
Камен мост, село Зовиќ, Мариово Изграден од делкани камени блокови, Камениот мост во село Зовиќ е препознатлив симбол на регионот Мариово. На ова место претходно имало дрвен мост, кој се преполовил под товарот на еден локален селанец – Велко Трајковски, …
Gradeshka River, Mariovo
Градешка Река, Мариово Градешка Река извира на планината Козјак од 1600 м.н.в. Собирајќи ги водите од изворите под Кравица и Добро Поле, во горното течение реката е позната и како Урупска, а поради своето камено корито, кое изобилува со падови …

Галерија

Мапа

- Ваша локација