Велосипедска тура низ селата Будимирци, Градешница и Старавина

Кружната велосипедска тура која почнува од близина на село Старавина Ви овозможува самостојно, со велосипед, да се запознаете со дел од регионот Мариово. Оваа лесна велосипедска тура е препорачана за лица кои уживаат во релаксирани прошетки низ природа, со можност за посета на интересни локации.

  • Локации: села - Будимирци, Градешница, Старавина, (Мариово) Општина Новаци

  • Вид на тура: Туристичко возење со планински велосипед (само-водечка тура)

  • Тежина на турата: лесна

  • Должина: 24.5 km

  • Времетраење: ~ 3-4 ч

  • Трасата од оваа тура е погодна и за 4х4 возила

Достапно на:

Преземете на Вашиот телефон:

Атракции

Gradeshnica village - Mariovo
Село Градешница, Мариово Градешница е ридско село во долината на Градешка река на 850 метри надморска висина. Не се знае точно кога настанало селото, но според археолошките наоди на ова место постои континуитет на живот од праисторија. Слушнете аудио https://ruraladventure.mk/wp-content/uploads/2021/02/18_mk_s_gradeshnica.mp3 …
Church Saint Demetrius in village Gradeshnica XIV - XV century
Црква „Свети Димитрие“ во село Градешница, XIV – XV век Црквата „Свети Димитрие“ во село Градешница е од типот на еднобродна градба со правоаголна основа. Градена е од делкан и полуделкан камен кој е употребен и за полукружниот свод. На …
Monument “Victory - 100 years later”
Споменик „Победа – 100 години потоа“ – с. Градешница, Мариово Споменикот „Победа – 100 години потоа“ е донација на уметникот и скулптор, Златко Бојковски, а е посветен на сите жртви од Првата светска војна. Изработен е по повод 100-годишнината од …
Church Saint Nicholas village Gradeshnica XIX century
Црква „Свети Никола“, село Градешница, XIX век Црквата „Свети Никола“ во село Градешница по својата архитектура и сликарска програма претставува типичен примерок на деветнаесетовековните, преродбенски цркви. Изградена е во центарот на селото во 1862 година, а дваесетина години подоцна била …
Gradeshka River, Mariovo
Градешка Река, Мариово Градешка Река извира на планината Козјак од 1600 м.н.в. Собирајќи ги водите од изворите под Кравица и Добро Поле, во горното течение реката е позната и како Урупска, а поради своето камено корито, кое изобилува со падови …
Monastery St. Elijah – Bren, village Gradeshnica
Манастир „Свети Илија“ – Брен, село Градешница Манастирот „Св. Илија“ во месноста Брен во близина на село Градешница е познат по ладната вода од бренското чешмиче, која според легендата со помош на специјален подземен систем се носела до тврдината Пешта …
Peshta Fortress, Mariovo
Тврдината Пешта, Мариово Пешта е тумба помеѓу селата Градешница и Старавина. Најраните откриени археолошки остатоци на ова место потекнуваат од Римско време, а поради исклучително погодната стратешка позиција, можно е да се користела и пред тоа. Слушнете аудио https://ruraladventure.mk/wp-content/uploads/2021/02/25.2_mk_peshta.mp3 Видео …
Staravina Village, Mariovo
Село Старавина, Мариово Во 1953 година село Старавина имало 741 жители и било административен центар на „битолскиот“ дел од Мариово. Во селото имало касарна, полиција, пошта, амбуланта и основно училиште (изградено 1950 год.) до кое секојдневно, пешки, по неколку километри …
St. Athanasius Monastery, Staravina
Манастир „Св. Атанасиј“, село Старавина Манастирот „Св. Атанасиј“ е лоциран на месноста наречена Старавински вис, на 1040 метри надморска висина во близина на село Старавина. Слушнете аудио https://ruraladventure.mk/wp-content/uploads/2021/02/27_mk_sv_atanasij_staravina.mp3 Видео на знаковен јазик Мапа +389 75 237 778 ilcekasap@hotmail.com Facebook …
Church St. Mary, village Staravina
Црква „Св. Богородица“, село Старавина Црквата „Успение на Пресвета Богородица“ во село Старавина е карактеристичен пример на градба од преродбенскиот период, кога започнува засилена активност на возобновување на црквите и манастирите. Слушнете аудио https://ruraladventure.mk/wp-content/uploads/2021/02/27.1_sv_bogorodica_staravina.mp3 Видео на знаковен јазик Мапа Благодарејќи …
Budimirci Village - Mariovo
Село Будимирци, Мариово Според легендата село Будимирци во минатото било распослано на две локации познати како Долно и Горно Будимирци. Слушнете аудио https://ruraladventure.mk/wp-content/uploads/2021/02/31_mk_s_budimirci.mp3 Видео на знаковен јазик Мапа Жителите се занимавале со сточарство и стоката често им забегувала на местото …
Church Saint Nicholas village Budimirci XIX century
Црква „ Свети Никола“, село Будимирци, XIX век Црквата во селото Будимирци е посветена на еден од најпочитуваните светители. Таа е еднобродна со правоаголна основа, изѕидана од делкан камен и варов малтер, малтерисана и обоена. Слушнете аудио https://ruraladventure.mk/wp-content/uploads/2021/02/32_sv_nikola_budimirci.mp3 Видео на …

Фото галерија

Мапа

- Ваша локација