Манастир Чебрен – само-водечка пешачка тура

Манастирот „Чебрен“ е изграден врз темелите на истоимениот антички град, а денес тој е познат и по браната која се предвидува да се изгради на тоа место. Прошетката до овој манастир е одлична можност да се запознаете со богатото културно и природно богатство на регионот Мариово.

Достапно на:

Преземете на Вашиот телефон:

Атракции

Zovikj, Mariovo
Село Зовиќ, Мариово Се претпоставува дека село Зовиќ на ова место постои од XVI-XVII век. Претходно селото се наоѓало околу 500 метри подалеку, на месноста викана Лениште. Тоа село изгорело до темел, по што жителите ја населиле денешната локација. Слушнете …
Church Saint Nicholas village Zovikj XIX century
Црква „Свети Никола“, село Зовиќ, XIX век Црквата „Св. Никола“ во село Зовиќ е изградена 1862 година, со залагање на месното население, како еднобродна црква со правоаголна основа, изѕидана од делкан камен и варов малтер, со полукружна апсида на исток …
Church Saint Athanasius village Zovikj XVII century
Црква „Свети Атанасиј“, село Зовиќ, XVII век Црквата „Свети Атанасиј“ во близина на село Зовиќ е мала еднобродна градба изѕидана од камен и варов малтер, денес прекриена со покрив од црвени ќерамиди. Слушнете аудио https://ruraladventure.mk/wp-content/uploads/2021/02/03_mk_sv_atanasij_zovich.mp3 Видео на знаковен јазик Мапа …
Marta, Zovich
Археолошки локалитет „Марта“, село Зовиќ Во археологијата, железното време се однесува на појавата на металургијата, а појавата на железо се совпаѓа со други промени во некои култури од минатото, честопати со пософистицирани земјоделски практики, религиозни верувања и уметнички стилови. Слушнете …
Chebren Monastery - Mariovo
Манастирски комплекс Чебрен, Мариово Населбата или градот Чебрен егзистирал и во периодот пред римската окупација, односно за време на владеењето на македонската империја, што ни го докажуваат наодите на монети исковани од кралевите на античка Македонија.  Слушнете аудио https://ruraladventure.mk/wp-content/uploads/2021/02/12_mk_chebren.mp3 Видео …
Holy Salvation, Chebren Monastery
Црква „Свети Спас“ или „Вознесение Христово“, XV –XVI век Црквата „Свети Спас“, во непосредна близина на Чебренскиот манастир, е надвор од последниот, третиот одбрамбен ѕид на средновековниот град Чебрен.Таа е мала еднокорабна црква со димензии од 6,30 х 4,30 м.и …
St. Demetrius church, XIV century
Црква „Свети Димитрие“, манастир Чебрен, XIV век Денешната црква во минатото се наоѓала во средиштето на населбата каде што била изградена црква- базилика во рановизантискиот период (V-VI век). За тоа ни говорат сочуваните темели и делови од мермерна пластика, коишто …
Crna River
Црна Река Црна Река со должина од 207 км. е најголема десна притока на Вардар. Извира од изворот Црна Дупка во близина на селото Железнец, на надморска височина од 760 метри. Од изворот до селото Бучин, Црна Река тече низ …

Фото галерија

Мапа

- Ваша локација