Приказната за Калеш Анѓа и Тврдината Пешта – само-водечка пешачка тура

Тврдината Пешта е позната по приказната за Калеш Анѓа, убавата девојка од Мариово, која е симбол на македонскиот непокор за време на Отоманското владеење. Трасата која низ село Градешница Ве води до манастирот „Брен“ и тврдината „Пешта“ е одлична можност да дознаете повеќе за бурното минато на регионот Мариово.

Достапно на:

Преземете на Вашиот телефон:

Атракции

Staravina Village, Mariovo
Село Старавина, Мариово Во 1953 година село Старавина имало 741 жители и било административен центар на „битолскиот“ дел од Мариово. Во селото имало касарна, полиција, пошта, амбуланта и основно училиште (изградено 1950 год.) до кое секојдневно, пешки, по неколку километри …
Peshta Fortress, Mariovo
Тврдината Пешта, Мариово Пешта е тумба помеѓу селата Градешница и Старавина. Најраните откриени археолошки остатоци на ова место потекнуваат од Римско време, а поради исклучително погодната стратешка позиција, можно е да се користела и пред тоа. Слушнете аудио https://ruraladventure.mk/wp-content/uploads/2021/02/25.2_mk_peshta.mp3 Видео …
Monastery St. Elijah – Bren, village Gradeshnica
Манастир „Свети Илија“ – Брен, село Градешница Манастирот „Св. Илија“ во месноста Брен во близина на село Градешница е познат по ладната вода од бренското чешмиче, која според легендата со помош на специјален подземен систем се носела до тврдината Пешта …
Church Saint Nicholas village Gradeshnica XIX century
Црква „Свети Никола“, село Градешница, XIX век Црквата „Свети Никола“ во село Градешница по својата архитектура и сликарска програма претставува типичен примерок на деветнаесетовековните, преродбенски цркви. Изградена е во центарот на селото во 1862 година, а дваесетина години подоцна била …
Monument “Victory - 100 years later”
Споменик „Победа – 100 години потоа“ – с. Градешница, Мариово Споменикот „Победа – 100 години потоа“ е донација на уметникот и скулптор, Златко Бојковски, а е посветен на сите жртви од Првата светска војна. Изработен е по повод 100-годишнината од …
Church Saint Demetrius in village Gradeshnica XIV - XV century
Црква „Свети Димитрие“ во село Градешница, XIV – XV век Црквата „Свети Димитрие“ во село Градешница е од типот на еднобродна градба со правоаголна основа. Градена е од делкан и полуделкан камен кој е употребен и за полукружниот свод. На …
Gradeshnica village - Mariovo
Село Градешница, Мариово Градешница е ридско село во долината на Градешка река на 850 метри надморска висина. Не се знае точно кога настанало селото, но според археолошките наоди на ова место постои континуитет на живот од праисторија. Слушнете аудио https://ruraladventure.mk/wp-content/uploads/2021/02/18_mk_s_gradeshnica.mp3 …

Фото галерија

Мапа

- Ваша локација